Závodníci přípravky na Krajském přeboru

IMG_1900V sobotu 25. února jsme vyrazili na halový přebor přípravek Jihočeského kraje do Nové Včelnice. Naše špička v kategorii přípravek se vezla spolu se Sokolíky v plném pohodlí mikrobusem, takže se naši borci mohli plně soustředit na nadcházející závody. A zřejmě se soustředili dokonale, soudě podle medailových žní.
Leč popořádku:
Minulý týden se po dlouhé nemoci na tréninku objevil Adam Mikeš. Tak jsme ho hned přihlásili na závody na 50 m, výšku a dálku. Kryštof Ernst měl disciplíny jasné – 600 m, 50 m a dálku, Lukáš Kadečka to samé, jen měl těch 50 m ztížených překážkami. Stejné disciplíny, 600, 50 př. a dálku šel i Filip Stejskal.
Kristýna Psohlavcová měla své oblíbené překážky a dálku, Tereza Faktorová výšku, dálku a 50 m, Pavlína Podhradská výšku, medicinbal a překážky a Ema Bendová 50 m, medicinbal a překážky.
Musím říci, že jsme ty disciplíny zvolili dobře.
IMG_1904Hned na začátku šli do bojů s laťkou Adam a Lukáš, oba poprvé skákali na závodech. Základní výška byla 90 cm, což oba v pohodě skočili, 100 cm jim také nedělalo problémy. Lukáš dále skákal pěkným stylem, ale 105 cm už na něho bylo moc. Adam pokračoval suverénně přes 110, 115 cm dal na druhý pokus, a náhle zůstal v soutěži sám s Vaškem Strouhalem z TJ Chyšky, který měl stejný počet pokusů. Laťku na 118 už nezdolali, takže vznikl celkem vzácný jev, zvaný rozeskakování, kdy je třeba určit vítěze skoku do výšky postupným snižováním nebo zvyšováním laťky, dokud jeden neskočí a druhý neshodí. Není třeba zdůrazňovat, že teď začaly ty pravé nervy.
Laťka jde dolů na 116 cm, oba jsou úspěšní. Na 118 cm laťka padá u obou borců. Snižujeme opět na 116 cm, oba shazují, ale 114 cm již zdolávají. Napětí roste, hala bouří, diváci vstávají a televizní reportéři vzrušeně mluví do mikrofonů. Zvyšujeme na 116 cm. Adam se rozbíhá, mohutný odraz a lehce se dotýká laťky zády. Laťka se houpe, ale zůstává na stojanech. Napětí vrcholí. Vašek Strouhal se rozbíhá, odráží se …. – a laťka padá! Adam Mikeš vítězí! Ano, vážení sportovní přátelé, Adam Mikeš se stává přeborníkem Jihočeského kraje ve skoku do výšky! Gratulujeme! Byl to opravdu úchvatný souboj.
Vrátíme se ovšem zpět do koridoru, kde zatím startují rozběhy na 50 m př. Do finále C postupují dvě naše závodnice, Ema a Pavlína.
V dálce máme Kristýnku, která skáče svůj standard kolem 270 cm, a Terezu, která nakonec v osobním rekordu dává 345 cm.
Dále program pokračuje hladkou padesátkou dívek a chlapců; zde máme dva finalisty: Kryštofa, který se s osobním rekordem 8,40 dostává do finále C, a Emu, která rovněž v osobáčku postupuje do finále A, to znamená, že bude bojovat o medaile! Dobře se nám to rozjíždí….
Vracíme se zpátky do tělocvičny, kde začíná výška dívek současně s medicinbalem. Pavlína je na obou disciplínách, takže musí přebíhat. Ale co, aspoň nevychladne.
Na výšce se Tereze a Pavlíně moc nedaří, Pavlína skáče jen 95 cm a Tereza končí na 100 cm. Ale soustřeďme se teď na hod medicinbalem. Jasnou vítězkou je zde Eliška Sýkorová ze Sokola, která hází nejdříve za žíněnky a pak až do protější zdi. Ale na druhém místě je Pavlína s 9,85 m a třetí je Ema s 8,64 m. Výborně, máme další medaile!
V dálce to našim klukům Adamovi, Kryštofovi a Filipovi moc nejde, zůstávají ve druhé polovině pořadí. Ve finále C běží Kryštof, a i když už o medaile nebojuje, krásným sprintem vyrovnává přesně svůj dnešní osobáček 8,40 s.
IMG_2102Pak už tu máme finále A na 50 m dívek. Ema bude o medaile bojovat s dvěma děvčaty z Čéčovky a jednou z Veselí. Závodnice zaklekávají do bloků – POZOR – a výstřel! Emě se start podařil, dostává se v prvních metrech do čela, ale asi v polovině trati ji předebíhá maličká Kateřina Strusková. Ema bojuje až do cíle, ale na cílové čáře ji o dvě setiny předstihuje další dívka z Čéčovky. Škoda, ale bronzová medaile a třetí místo v kraji i tak stojí za to a Ema je na něj právem hrdá.
Jako poslední disciplíny se běží 600 m chlapců a dívek. V klucích máme horká želízka Kryštofa a Lukáše, také ji zkouší Filip. Ale tahle šestistovka se v hale neběhá mc dobře, kluci musí v chumlu před otáčkami brzdit a pak zase zrychlovat, takže časy a umístění našich nejsou nic moc. Šestistovku s velkým náskokem vyhrává Marek Strnad z Nové Včelnice, který druhému utekl o 11 vteřin.
Ani Tereze se na 600 m moc nedaří, dobíhá v polovině startovního pole.
IMG_2170Tím závody končí a nastává vyhlašování vítězů a předávání medailí a naše výše zmiňované medailové žně.
Adam si veze zlato, Pavlína stříbro a Ema dvě bronzové. A protože se odměňuje až do šestého místa, dostává dva diplomy i Tereza za výšku a dálku.
Gratulujeme našim medailistům a všem ostatním děkujeme za snahu a pěkné výkony.

5 comments

  1. Konečně jsou na ČAS výsledky z NV a tím se i naše děti najdou ve statistice,kromě Adama.Důvod je jasný,nemá vyřízenou registraci, Láďo,zapracuj na tom.

  2. Pokud to pozorně čtu skočil Adam Mikeš do výšky 116cm,proč to není ve výsledcích?

    1. Inu, rozeskakování psali už mimo zápis, tak si toho asi nevšimli. Ale do výsledků mu počítám 116.

  3. Paráda,ale zajímalo by mě metodika trenérů před během na 600m,našim atletíků zřejmě chybí víc dravosti a možná i vyhecování.
    Dále i výkony dalších,třeba Ondra Kodl na 50m,nebo Tomáš Kaloš ve výšce atd.

Comments are closed.