31. ročník Běhu na Kluka je za námi

V neděli 21. května vyrazilo 13 můžů a 4 ženy na 31. ročník běhu na Kluka. A je třeba říci, že letošní ročník byl opravdu kvalitní. Všech těch 17 běžkyň a běžců dalo oněch 26 km po jihočeské krajině pod 3 hodiny.
Nejrychleji zdolal 13 km na Kluka a stejnou cestou zpátky k Akademii věd nováček Martin Jabůrek ve velmi kvalitním čase 2:02:52. Podle mezičasů je vidět, že od začátku nasadil solidní, ale setrvalé tempo, které s ním vydrželi dva další závodníci jen na první občerstovačku v Kališti. Na kluku měl náskok už 5 minut a zpět v Kališti byl osm minut před druhým.

Ten druhý byl Miloš Maršík, rovněž poprvé na Kluku (i když nejstarší letošní účastník), s časem 2:11:38. Na prvním občerstvení v Kališti byl sice až sedmý, na Kluku pátý, ale na zpáteční cestě zjevně nevytuhl a urychlil se o devět minut, což ho vyneslo na druhé místo. Čas je velmi pěkný, uvidíme, jestli na něj zkusí příští rok zaútočit.
Další nováček byl i na třetím místě – Jan Frnka za 2:14:13. Ten se dokázal udržet s vítězným Jabůrkem do Kaliště za 33:00, na Kluku byl ještě druhý, ale zpáteční cesta byla zřejmě o něco náročnější, protože byla rychlejší jen o jednu minutu než první půlka.
Letos byla rovněž kvalitně obsazená kategorie žen. Zvítězila Šárka Houšková, která běžela Kluka předloni. Tenkrát v roce 2015 to dala jako jediná žena za 3:59:56; zřejmě si prohlédla i široké okolí trati. Letos ale zvolila nejkratší cestu a zaslouženě vyhrála s časem 2:36:15, což je nejlepší ženský čas od roku 2012, kdy jsme se ujali pořádání Běhu na Kluka. Z mezičasů je vidět její solidní a stabilní tempo; stačí stáhnout půl minuty na kilometr a může příště pomýšlet na překonání letitého rekordu 2:11:53 Jany Candrové. Držme ji palce.


Na druhém místě se s obdivuhodným zlepšením umístila Lucie Pleštilová, která letos běžela Kluka již potřetí. Série jejích časů je 2014: 3:04:01, 2016: 2:58:36 a letos o 18 minut rychleji za 2:40:38. Ty čtyři minuty za vítězkou držela už od Kluka a na zpáteční cestě se urychlila o 10 minut. Opravdu výborný výkon.
Třetí byla Denisa Nováčková, poprvé na Běhu na Kluka, a hned se solidním výkonem 2:52:58. Zpáteční cesta delší o dvě minuty napovídá, že trochu bloudila; myslím, že se včas neodpoutala od zelené značky a nenaběhla na silnici. Nebýt toho, nejspíš by prohnala své soupeřky před sebou. Tak doufáme, že příště přijde znovu a zaútočí na přední místa.
Její matka Dana Nováčková ovšem v bloudění trumfla všechny. Na Kluku byla ještě jako druhá žena s malým odstupem 2 minut, ale zpáteční cestu si protáhla o 12 minut a z Kaliště do cíle běžela 45 minut, což zahrnovalo i prohlídku vsi Mokré. Její čas 2:56:27 na těch, odhadem, 32 km je opravdu pěkný. Ale vešla se do 3 hodin a příště má s takovým tempem šanci na umístění na prvních místech.
Další místa v kategorii mužů:
Čtvrtý Jan Mügl, rovněž poprvé na Kluku, za 2:15:10. Pátý Jirka Steinbauer běžel již po páté. Letos s časem 2:15:58 zaostal asi o dvě minuty za svým loňským nejlepším výkonem. Šestý byl Martin Theiner, který poprvé běžel vloni, letos s časem 2:18:28 zůstal tři minuty za loňským časem. Sedmý Pavel Stejskal, již počtvrté na Kluku, se každým závodem zlepšuje. Z prvního výkonu 2:38:27 v roce 2014 se letos vyšvihl na čas pod 2:20, konkrétně na 2:19:14. S takovým tempem zlepšování bude za pár let na 2:00:00.


Osmý byl Milan Čaloud, nováček na Kluku, také se solidním časem 2:21:55. Devátý Víťa Krichl také běžel poprvé a nastavil si laťku pěkným výkonem 2:26:27. Snad se to pokusí příští rok překonat.
Na desátém místě s časem 2:31:08 doběhl Rostislav Jokl, který předvedl největší zrychlení na zpáteční cestě – více než 12 minut. Dokázal se tím posunout před jedenáctého Pavla Rožbouda, který doběhl v čase 2:35:46. Dvanáctý David Kaftan běžel Kluka již po čtvrté a dokázal se s časem 2:45:57 z loňského výkonu zlepšit o celých 9 minut. Doufejme, že si tento trend udrží i do dalších ročníků Kluka.
Na třináctém místě doběhl Jaromír Tichý, nováček, který také zaplatil daň z neznalosti trati a po zelené značce prozkoumal lesy za silnicí. Ale i on se vešel do tří hodin s časem 2:58:10.
Všichni tedy doběhli, mírně zamračené počasí běžcům přálo, cesty byly suché, a i ti, kteří trochu bloudili, to nakonec dali pod tři hodiny. Všichni také dostali drobné ceny (za které děkujeme ředitelství Akademie věd a vzdálenému otci zakladateli Tomáši Scholzovi) a většina dokonce diplomy, takže letošní 31. ročník Běhu na Kluka můžeme hodnotit kladně – jak z hlediska účasti, tak z hlediska výkonů a hlavně z hlediska spokojenosti běžců.


A protože všichni vypadali spokojeně, byl tím splněn i cíl nás, pořadatelů, což byli

Martin Brožka
Láďa Kučera
(Celkové výsledky s mezičasy a počáteční a konečnou hmotností jsou zde)